De 5 mest indflydelsesrige vinkritikere

Lær mere om de vigtigste, mest indflydelsesrige og magtfulde kritikere i vinverdenen...

De 5 mest indflydelsesrige vinkritikere

Hos RareWine Invest stræber vi efter at vininvestorer altid har det bedst mulige grundlag for at træffe beslutning i forhold til investering. Blandt de informationskilder vi anvender til at vurdere investeringspotentialet i en specifik vin er således de mest indflydelsesrige vinkritikere. Vi anvender deres evalueringer og point som en del af vores investeringsanbefalinger.

Herunder kan du læse mere om 5 af de vinkritikere som vi oftest referer til, og ikke mindst hvordan man læser og forstår deres point. Er du nysgerrig på mere, så har vi også linket til deres respektive hjemmesider. Og du kan til hver en tid også læse vores seneste investeringstips. 

Pointskala
Vin bedømmes oftest på en skala fra 50 til 100 point, men enkelte kritikere anvender en skala der spænder fra 10 eller 12 point og op til 20 point. Decanter har publiceret et konverteringsskema, som dækker over de to pointskalaer. Selvom det ikke just er raketvidenskab, så bliver billedet dog oftest kompliceret af at nogle vinkritikere er mere generøse med deres point end andre.

Inden vinene tappes bliver de ofte tildelt en såkaldt ’barrel-score’ mens de ligger på fade og stadig udvikler sig. Når vinene bliver tappet på flaske og frigives på markedet så vurderes de som regel igen og får en såkaldt ’bottle-score’, som fremadrettet bliver vinenes benchmark. Hver gang en kritiker smager en bestemt vin på ny, offentliggøres den nye score og dermed bliver den nye score det nye benchmark.

Hos RareWine Invest bruger vi som regel et gennemsnit af de point som vinen har scoret hos de vigtigste vinmedier og kritikere når vi vurderer en vins investeringspotentiale.

Nedenfor finder du en liste over de fem mest indflydelsesrige vinmedier og kritikere:

robertParker

Robert Parker’s Wine Advocate (WA)

Robert Parker’s Wine advocate (ofte blot benævnt som Wine Advocate) blev grundlagt i 1978 af Robert M. Parker Jr., en amerikansk advokat med stor kærlighed til Cabernet-Sauvignon druen. Robert Parker grundlagde om nogen den moderne skole for vinkritik, og man kan med rette sige at alle nutidens vinkritikere skylder ham en stor tak. Hans pointskala, som spænder fra 50 til 100 point, er blevet standarden for vinkritikere, og den bruges af et flertal af de mest indflydelsesrige vinkritikere.

Robert Parkers indflydelse på vinindustrien har været enorm. Hans tildeling af point har fra den ene dag til den anden ændret opfattelsen for evigt af nogle af verdens mest kendte vine. Hans indflydelse er så stor, at han blandt mange er kendt og anerkendt som manden, der bestemmer en vinproducents skæbne.

Mens Robert Parker uden tvivl har bidraget til at promovere vin generelt, så mener kritiske tunger også, at hans indflydelse har påvirket hvordan nogle vinproducenter omlægger deres produktion og deres vine til fordel for hans smag.

På trods af at Robert Parker formelt gik på pension i 2019 i en alder af 71 år, så fremstår han stadig som en af verdens mest indflydelsesrige vinkritikere – hvis ikke den mest indflydelsesrige. Hans point bliver stadig brugt som benchmark og han er en af de mest citerede vinkritikere i verden. Selv ved nyere anmeldelser af ældre vine, så er det som oftest Roberts Parkers oprindelige score som man referer til og sammenligner med.

Wine Advocat er nu i hænderne på Michelin-guiden der erhvervede en 40% andel i 2017, og de resterende 60% da Robert Parker trak sig tilbage i 2019. I dag tæller Wine Advocat intet mindre end 10 fuldtidsvinkritikere med hvert sit ekspertiseområde. Så selv uden Robert Parker ved roret så lever Wine Advocat i bedste velgående og er til stadighed et af de vigtigste medier inden for vinindustrien.

I dag ledes Wine Advocate af chefredaktør og Master of Wine (MW) Lisa Perotti-Brown, der med sin kærlighed til Bordeaux og californisk vin, løfter arven fra Robert Parker. Sammen med William Kelley, der er ansvarlig for Champagne og Bourgogne, og Monica Larner med speciale i italienske vine er de tre af enorm betydning indenfor vinjournalistikken i dag.

Bonusinfo: I 2000 kom det frem, at Robert Parker har forsikret sin næse for intet mindre end $1.000.000.

RareWine Invest mener
Wine Advocate er solen i universet af vinanmeldelser. Mediet anses som vuggen til moderne vinkritik og mediets vigtighed igennem mere end 40 år har været af uvurderlig betydning for vinindustrien. I hænderne på Michelin-guiden forbliver Wine Advocate et kraftcenter - også i tiden efter selveste Robert Parker.

En af de helt store arvtagere fra Robert Parker er Neal Martin, men i 2017 valgte han at skifte til Vinous – et andet medie som du kan læse mere om længere nede. Med Roberts Parkers tilbagetræden i 2019 mangler Wine Advocate i øjeblikket en rigtig superstar-anmelder, så ofte henviser vi blot til Wine Advocate snarere end vinkritikeren bag scoren.

Vi anvender både point og skriftlige anmeldelser fra Wine Advocate når vi vurderer investeringspotentialet for næsten enhver vin.

 

vinousAntonioGalloni

Vinous by Antonio Galloni (VI)

Efter 7 års tro tjeneste hos Robert Parker’s Wine Advocate, hvor Antonio Galloni var ansvarlig for italienske vine og champagne, grundlagde han Vinous i 2013. Fire år senere, i forbindelse med at Michelin-guiden overtog 40% af Roberts Parker’s Wine Advocate, lykkes Antonio Galloni højest overraskende med at hente ingen ringere end Neal Martin, der var Robert Parkers kronprins og næstkommanderende i Wine Advocate.

Tilsammen udgør Antonio Galloni og Neal Martin en yderst indflydelsesrig duo, der sammen med chefredaktør Stephen D. Tanzer og en håndfuld bredt funderede anmeldere dækker vinens verdens på vegne af Vinous. I modsætning til anmelderne hos Wine Advocate, som er meget specialiserede, dækker alle kritikere på Vinous et bredere spektrum af vin.

Bonusinfo: Antonio Galloni blev sagsøgt i 2013 af sin tidligere arbejdsgiver for at stille sine personlige anmeldelser gennem sine 7 år hos Wine Advocate til rådighed på Vinous. Tvisten blev afgjort uden for retten.

RareWine Invest mener 
Neal Martin og Antonio Galloni udgør tilsammen en sand magtfaktor, og sammen med Wine Advocate og James Suckling er Vinous et af verdens mest indflydelsesrige og troværdige vinmedier. Vi bruger Vinous så ofte vi kan til at vurdere kvalitet og potentiale i en investeringsvin.

jamesSuckling

James Suckling (JS)

James Suckling, tidligere Senior Editor og European Bureau Chief hos Wine Spectator oprettede Jamessuckling.com i 2010. Han er en af de mest erfarne kritikere i verden og en fremragende forretningsmand, der har formået at afbalancere hans kommercielle interesser med hans integritet, hvilket giver ham mulighed for at tage vinkritik til nye niveauer.

James Suckling er sandsynligvis den mest flittige vinkritiker og han hævder, at han smager over 25.000 vine årligt. Mens alle smagsnotater offentliggøres som James Sucklings egne, har han dog et vinhold på tre personer omkring sig, som han gennemfører smagningerne med.

Uanset om han personligt smager hver eneste vin, der anmeldes på Jamessuckling.com eller ej, kan hans hårde arbejde ikke overses. Sammen med hans velsignede smagsevner og hans forretningssnilde har dette ført til, at han har skabt sit eget vinimperium på blot 10 år, hvilket gør ham til den måske mest indflydelsesrige vinkritiker i verden.

James Suckling tilbyder Masterclasses under vinfestivaler, der afholdes i eget navn, han driver et websted fyldt med artikler på flere sprog, og så har han tilmed sin egen vinbar i Hong Kong, hvor han bor.

Hans foretrukne stil er kraftigt rødvin, og hans indflydelse er bemærkelsesværdig, især når han anmelder Bordeaux og italienske vine, men han smager bogstaveligtalt vin fra hele verden. Han udgiver sågar rapporter over de enkelte årgange i et flertal af de store vinproducerende lande - inklusiv en masse af de nye vinregioner.

James Suckling er kendt for sin generøsitet, når han anmelder vin, og er blevet beskyldt for bevidst at give flere point end sine vinkritikerkolleger for at skabe mere opmærksomhed omkring hans pointgivning - og på bekostning af vinkritikernes troværdighed som helhed.

Bonusinfo: James Suckling bor i Hong Kong og er gift med koreanskfødte Marie-Kim Suckling, som også er vinanmelder. James Suckling har en særlig stærk position i det sydøstlige Asien, hvor hans anmeldelser tillægges særlig stor troværdighed.

RareWine Invest mener 
James Sucklings anmeldelser har en tendens til at påvirke vinpriser i et omfang, der kun kan sammenlignes med Robert Parkers egen anmeldelser. Derfor bør man tage det yderst alvorligt når man fra et investeringsperspektiv anskuer James Sucklings point. Dog skal man huske at tage hensyn til hans generøsitet når man sammenholder hans point med øvrige anmeldere.

domP_ChampagneClublogo_1180x516

Champagne Club by Richard Juhlin (RJ)

Champagne Club består af kun én person, og som navnet indikerer er det med speciale i champagne. Det er til gengæld verdens mest erfarne champagne-drikker, Richard Juhlin - svensk champagnespecialist og forfatter til intet mindre end syv bøger om netop champagne.

Richard Juhlin har verdensrekorden for flest champagner smagt af en enkelt person, og hans hjemmeside indeholde ri øjeblikket anmeldelser for mere end 11.000 champagner, hvilket uden sammenligning gør ham til verdens førende champagne kritiker.

Han er kendt som en beskeden skandinav med modvilje mod at tildele for høje point medmindre der virkelig er tale om noget ganske ekstraordinært. Således har han kun uddelt de legendariske 100 point en eneste gang.

Bonus info: Richard Juhlins eneste score på 100 point blev tildelt Pol Roger Grauves Vinothèque fra 1928. Scoren blev tildelt ved en smagning i Stockholm i marts 2003.

RareWine Invest mener 
Richard Juhlin nyder ikke megen berømmelse uden for champagnekredse, og hans indflydelse på priser er ikke sammenlignelig med superstjerner som James Suckling, Neal Martin og Antonio Galloni. Det er dog uomtvisteligt at hans pointtildelinger har hjulpet dem, der på et tidligt tidspunkt har investeret i champagne, og dermed opnået god fortjeneste på baggrund af hans fokus på champagne.

Vi betragter Richard Juhlin som den vigtigste kritiker når det kommer til champagne, og hans anmeldelser og point er med i vurderingen, når vi beskæftiger os med investeringsegnet champagne.

allenMeadowsBurghound

Burghound by Allen Meadows (BH)

Allen Meadows, førtidspensioneret finanschef, har været enmandshæren på Burghound.com i 20 år. Hans dybdegående ikke-kommercielle tilgang betyder, at han er en af de mest pålidelige uafhængige kilder til indsigt i vin fra Bourgogne.

Han arbejder alene med hjælp fra sin kone og søn, der tiltrådte i 2011, og på trods af begrænsede ressourcer har han positioneret sig som verdens førende Bourgognekritiker, hvis anmeldelser og point i de senere år har flyttet priser på måder, som ellers kun Parker og Suckling kan præstere.

Han er for Bourgogne, hvad Richard Juhlin er for Champagne, men i modsætning til Juhlin, der har en mere kommerciel tilgang, så kan Meadows i høj grad influere vinpriserne med sine point – endda uden at han i et bredere perspektiv gør opmærksom på sine anmeldelser.

Bonusinfo: Allen Meadows bor i USA, hvor han også anmelder amerikansk pinot noir, men han tilbringer 5 måneder hvert år i Bourgogne og besøger godt 300 domæner!

RareWine Invest mener
Allen Meadows er en meget pålidelig kilde til viden og en person man i den grad skal være opmærksom på når man vurderer potentialet af især rødvin fra Bourgogne. Desværre er mængden af vin, som han kan gennemgå, begrænset til hans egen tid og evne. Derfor er det langt fra alle relevante vine som Allen Meadows har anmeldt, men hans indflydelse er uomtvistelig, og afspejles i vinpriserne.

Har du set vores seneste investeringstips? 

Fordyb dig i vinens verden og find mere information på vinkritikernes egne hjemmesider. I vores nyhedssektion kan du altid holde dig opdateret om vores seneste investeringsanbefalinger, markedsanalyser og nyheder fra vinens verden.

Klik her og læs mere
Skærmbillede 2020-05-05 kl. 13.14.00

Download et gratis prospekt